Paikallista historiaa

NARUSKAN KOULUN HISTORIAN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

Elettiin vuotta 1952, kun Naruskan koulukiinteistön rakentaminen aloitettiin. Kyläkouluna päärakennus palveli vuoteen 1992 asti, jolloin koulu lakkautettiin. Enimmillään oppilaita on koulussa ollut hieman vajaat viisikymmentä. Naruskan kylässä oli paljon vakituisia asukkaita. Muun muassa kahdella rajavartiosemalla asui rajavartioston henkilökuntaa perheineen vakituisesti. Lapsia riitti kaksiopettajaiseen kouluun.

Väen vähentyessä koululaisten määrä pieneni. Kyläkoulujen yhdistämisiä alkoi tapahtumaan joka puolella Sallaa. Ymmärrettävääkin koulujen väheneminen oli, koska enimmillään Sallan koulujen lukumäärä on ollut komeat 41. 

Viimeinenkin kyläkoulu Sallasta sulki ovensa 2013, eli kaikki ala-asteikäiset lapset aloittavat koulutiensä Sallan kirkonkylässä sijaitsevassa koulukeskuksessa.

Santalan perhe muutti Naruskan kyläkoulukiinteistölle vuonna 1995. Pari vuotta asuimme päärakennuksen vieressä sijainneessa opettajien asuintalossa. Tämä 160 neliömetrin hieno ja hyvä rakennus osoittautui parin vuoden asumisemme jälkeen homevaurion tuhoamaksi. Vesivahingon ja sitä kautta sädesienen alapohjaan oli aiheuttanut talon toisessa päässä meitä ennen asunut kunnan vuokralainen, jolla perimätiedon mukaan oli tapana holvailla surutta vettä lattioille. 

Rakennus päätyi terveysviranomaisten määräyksestä hävitettäväksi polttamalla, kun korjaukseen ei ollut intressiä kiinteistön silloisella omistajalla Sallan kunnalla. Paikalliset palokunnat hoitivat harjoitustyönään tämän komean rakennuksen taivaan tuuliin. Talosta on muistuttamassa vain kivijalka. Sen päällä sijaitsee nykyisin ulkotulipaikka penkkeineen.

Kunta möi kiinteistön jäljelle jääneine rakennuksineen, eli koulurakennuksen ja pihavaraston, kiinteistön nykyiselle omistajalle Ukka Santalalle. Vuodesta 1998 pari vuotta eteenpäin koulukiinteistöllä asui Ukka Santalan vanhin veli vaimoineen. Heidän muutettuaan pois tulivat Pirjo ja Ukka Santala perheineen asumaan koulukiinteistön pieneen kaksioon. Muu osa rakennuksesta on Naruskan Retkeilymajan majoitus- ja huoltotiloja.

Vuoden 2023 Vappuna kiinteistö sai uuden isäntäpariskunnan kun Irina ja Paavo muuttivat Keski-Uudeltamaalta jatkamaan talon lämpimänä pitoa. 

Metsäinen tontti on pinta-alaltaan 2,5 hehtaaria. Lähimmät naapurit sijaitsevat reilun puolen kilometrin päässä ja Naruskan päämaantie ohittaa Retkeilymajan sellaiselta etäisyydeltä, ettei liikenteen meteli täällä oloa pääse haittaamaan.

Koulukiinteistön huonejärjestys on suurimmaksi osaksi alkuperäisessä vuoden 1952 muodossaan. Rakennus on vuosien 1981-82 ison peruskorjauksen jäljiltä edelleen erinomaisessa peruskunnossa. Nykyisen omistajan aikana suurin peruskorjaus on tehty saunaosastolla, joka rakennettiin kokonaan uudestaan ja laajennettiin vuosina 1998-99. Vielä laaajenpi saunaosaston uusiminen tehtiin talven 2019-2020 aikana.

Talo lämpiää puulla, jolla vesikeskuslämmitys hoituu isolla tehokkaalla Högforsin kattilalla. Puuta palaa tämän tuhannen kuution talon lämmityksessä 60-80 pinokuutiota vuodessa. Lämmitysmuoto on alkuperäinen, eikä siitä olla luopumassa. Puukattilan rinnalla on nykyisin öljykattila, jonka käyttö on suunniteltu vain tilapäiseksi silloin, kun talonväkeä ei ole paikalla pistämässä puuta pesään.

Retkeilymaja on edelleen kyläläisten kokoontumispaikkana samalla tavalla kuin koulun toiminnassa ollessa. Kyläseura, kalastuskunta ja vesiosuuskunta pitävät kokouksensa talossa. Kalenteriin on toistaiseksi jäänyt tilaa sekä Retkeilymajan majoituskäytölle että kylätoiminnalle, joka on kyläläisille maksutonta.